Index ¦ Archives ¦ Atom

Acer doet niet moeilijk over Windows refund

Na aanschaf van een nieuwe Acer laptop van EUR 239 deed ik afstand van Windows en ontving ik binnen twee weken een teruggaaf van EUR 40. De regeling is met name interessant voor Linux gebruikers in de omgeving Den Bosch, aangezien daar het Acer support center is gevestigd en zo verzendkosten kunnen worden bespaard.

(Update 2018-01-04: Bij ASUS is het niet nodig om de laptop terug te sturen. Zie: ASUS maakt Windows refund helemaal makkelijk.)

Toen ik eind 2015 op zoek was naar een nieuwe laptop, was één van mijn criteria dat er geen Windows licentie bij zou zitten, of dat ik deze kon inleveren voor een refund. Na enige oriëntatie op de refund-ervaringen van anderen1, kreeg ik de indruk dat met name Amerikaanse merken moeilijk doen over refunds en dat ik bij Acer (Taiwanees merk) een goede kans maakte. In mijn zoektocht naar de juiste hardware was ik toevallig ook al tegen een Acer aangelopen, de Acer ES1-131.

Acer ES1-131

De Acer ES1-131 is beschikbaar in verschillende kleuren en met verschillende Windows versies. Ik nam de ES1-131-C528, die geleverd wordt met een rode casing en Windows 10 Home.

Deze laptop vond ik met name interessant vanwege het lage gewicht en energieverbruik, terwijl er toch een Celeron N3050 (dus geen ARM of Atom) in zit, het geheugen uitbreidbaar is (van 2GB tot 8GB), beschikt over een USB 3.0 poort en een mat scherm en bovendien fanless is, dus volledig stil.

De eMMC ('SSD') is slechts 32 GB, maar dat is ruim voldoende voor Linux. Daarnaast zijn er nog een USB 2.0 poort, een HDMI poort, SD-kaartlezer2, een RJ-45 LAN poort en WiFi. Zelfs Bluetooth2, dat ik miste in de specificaties, bleek er achteraf toch op te zitten.

De Intel architectuur is Airmont, meer specifiek de System on Chip (SoC) architectuur Braswell, bedoeld voor zuinige en lichte netbooks. Qua periode (begin 2015) en fabricageproces (14nm) valt Braswell samen met de Broadwell architectuur. Broadwell is inmiddels opgevolgd door Skylake, maar van de opvolger van Braswell, Apollo Lake, worden de eerste laptops pas eind 2016 verwacht.

Na wat gepruts met UEFI SecureBoot (tip: pas na het instellen van een 'BIOS'-wachtwoord zijn alle opties toegankelijk), ging de installatie van Debian prima. Moest wel een custom ACPI scriptje schrijven voor de Fn-brightness knoppen. Verder lijkt een backports-kernel (4.x) het beter te doen dan de jessie stable kernel (3.16), wat betreft suspend/ wake up en verhoogd CPU gebruik na het unpluggen(!) van USB devices. Verder is een aandachtspuntje dat me nog niet duidelijk is hoe ik BIOS-updates kan doen, want Acer stelt hiervoor alleen Windows executables beschikbaar.

Ik gebruik de laptop dagelijks en hij bevalt me na een half jaar nog even goed als op dag één.

Windows refund

Goed, dan de refund. De procedure is redelijk eenvoudig, maar ik geef hieronder nog wat tips om het optimaal te laten verlopen:

 • Let op dat de laptop nog niet gebruikt mag zijn. Wat je ook doet, accepteer nergens de Windows licentievoorwaarden. Ik had zelfs de verpakking van de laptop nog niet opengemaakt.
 • Neem binnen 30 dagen contact op met Acer support voor een referentie-/retour-nummer in verband met het teruggeven van de Windows licentie. Je kunt ze bellen op een 0900-nummer, maar via de webchat is gratis. Bij het aanvragen van de webchat moet je het serial number (S/N) invoeren dat op de verpakking en op de onderkant van de laptop te vinden is.
 • Als ze daarom vragen, stuur je ze per e-mail een kopie van de factuur of aankoopbon. Tevens vragen ze om naam, adres, e-mailadres en (optioneel) telefoonnummers.
 • Vervolgens krijg je een referentienummer. In mijn geval had ik die na een paar uur wachten nog niet ontvangen. Toen ik er uiteindelijk via de webchat naar vroeg, kreeg ik het echter meteen. Ik weet niet hoeveel langer het anders nog had geduurd, en of ik het nummer misschien eerder had kunnen krijgen als ik er eerder naar had gevraagd.
 • Lever onder vermelding van het referentienummer de laptop en de aankoopbon af bij Acer in Den Bosch (Europalaan 89, 5232 BC 's-Hertogenbosch). De twee keren dat ik er kwam was er voldoende gratis parkeergelegenheid in de straten om het gebouw heen. Lever je spullen bij voorkeur in de ochtend of vroeg in de middag af, want dan kun je er misschien op wachten. Hoewel tijdens de webchat gezegd werd dat het "reparatieproces" twee weken kon duren, vertelde de man bij de balie me dat het maar een half uurtje duurde, maar dat het om 16:30 wel einde werkdag was. Ik kwam rond 16:15 en hij vertelde me al dat het niet meer zou lukken. Ik bleef toch nog maar even wachten, maar inderdaad, stipt om 16:30 stroomde het gebouw en de parkeerplaats leeg en ben ik ook maar vertrokken.
 • Bij aflevering krijg je een brief en een contract dat je moet ondertekenen, waarin je verklaart af te zien van Windows, alsmede van software support door Acer en Acer vrijwaart van eventuele claims door derde partijen in het geval je valse informatie hebt verstrekt. Je krijgt een kopie van het contract en een ontvangstbewijs.
 • Bij aflevering is het verstandig om het alvast te vermelden als je de laptop zelf weer wilt komen afhalen. De man van de inontvangstname zal dan het adres van Acer zelf invullen, zodat de laptop niet per ongeluk toch wordt verstuurd. Het is me overigens niet helemaal duidelijk of het terugsturen van Acer naar de klant (na het verwijderen van Windows) ook voor rekening van de klant is. Tijdens één van de chat-sessies zei de support-medewerker dat dat kosteloos zou zijn.
 • Als je toevallig op een eerste woensdag van de maand in Den Bosch bent, kun je mooi die avond naar een bijeenkomst van Project 073 / Den Bosch Linux User Group / dbLUG komen.
 • De volgende ochtend ontving ik al bericht dat ik laptop kon komen afhalen. De laptop was netjes verpakt, onbeschadigd en de Microsoft- stickers waren eraf. Ik kreeg een reparatierapport erbij.
 • Ongeveer een week later werd mij per e-mail om mijn bankgegevens gevraagd.
 • Nog een week later ontving ik op mijn bankrekening zonder verdere omschrijving EUR 40. Let wel, dit ging om Windows 10 Home. Voor andere versies zouden andere bedragen kunnen gelden. Mij kostte deze laptop van oorspronkelijk EUR 239 na aftrek van de Windows-tax uiteindelijk dus nog maar EUR 199.

Al met al verliep de refund-procedure zeer vlotjes. Eén dag na de oorspronkelijke aflevering door de webshop had ik de laptop al terug zonder Windows. Als ik iets dichter in de buurt van Den Bosch had gezeten, had ik waarschijnlijk dezelfde dag nog klaar kunnen zijn. Verder vroeg ik me later ook af of het niet mogelijk zou zijn een nieuw bestelde laptop direct door de webshop bij Acer te laten afleveren. Ik vrees echter dat dit niet goed past in de huidige procedure met retournummers. Overigens bespaar je er ook geen rit mee als je toch nog moet afhalen. In dat geval kun je net zo goed proberen om alles in dezelfde rit te combineren: Wegbrengen, wachten, mee terugnemen.

Maar zelfs met twee keer rijden is het me allemaal erg meegevallen en zou ik het zo weer doen.

Over dit artikel

Dit artikel is mede tot stand gekomen door een donatie van Geert Stappers met als enig doel de publieke kennis over het gebruik van vrije software te vergroten. De auteur en de donateur verklaren dat er geen andere belangen zijn.

Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie.


 1. Zie ook:

 2. De SD-kaartlezer en Bluetooth hebben niet-vrije, maar wel gratis, firmware nodig om onder Linux te functioneren. Bij sommige Linux distributies wordt de firmware meegeleverd, bij andere distributies zal het via een aparte package of handmatig moeten worden geïnstalleerd. 

Reacties

Stuur je reactie per e-mail naar peter@peternowee.com. Vermeld daarbij:
 • Dat je een reactie wenst te plaatsen onder dit artikel ("Acer doet niet moeilijk over Windows refund").
 • Je naam (anoniem of pseudoniem mogelijk).
 • Je URL (optioneel).
 • Je reactie (eventueel opgemaakt met Markdown).
Je e-mail adres zal niet worden gepubliceerd of voor andere doeleinden worden gebruikt. Na goedkeuring zal je reactie hieronder worden geplaatst.

© Peter Nowée. Built using Pelican. Theme by Giulio Fidente on github.