Index ¦ Archives ¦ Atom

ASUS maakt Windows refund helemaal makkelijk

Wederom deed ik afstand van een Windows-licentie. Dit keer bij een nieuwe ASUS laptop. De laptop terugsturen was dit keer niet nodig en alles kon per e-mail worden afgehandeld. Binnen een maand stond een teruggaaf van EUR 50 op mijn rekening.

Laptop-keuze

Omdat de Acer laptop waarover ik eerder schreef (Acer doet niet moeilijk over Windows refund) nogal hard op de vloer was gevallen en daarna niet meer aan de praat te krijgen was, moest ik op zoek naar een nieuwe.

Aangezien de 32 GB opslag in de vorige laptop toch wat behelpen was af en toe, wilde ik dit keer wel graag 128 GB, bij voorkeur in een echte SSD in plaats van een eMMC. Hoewel SSD's van die grootte los voor minder dan EUR 100 verkocht worden, zijn laptops met 128 GB SSD al snel zo'n EUR 200 duurder dan modellen met een 32 GB eMMC (reken op EUR 400 vs. EUR 200). Ik vermoed dat op de laptops van de goedkoopste categorie altijd nog wat minder marge wordt gelegd in de strijd om de goedkoopste van de goedkoopsten te zijn. Daarnaast ontkom je er bij laptops met een 128 GB SSD vaak niet aan dat andere specificaties ook iets hoger zijn, zoals meer geheugen of een groter scherm, wat ze natuurlijk ook weer duurder maakt.

ASUS R417NA-GA130T (gebaseerd op E402N/E402NA)

Uiteindelijk bleef na veel wegstrepen de ASUS R417NA-GA130T over. Gebaseerd op ASUS modelnummer E402N (vermeld op de onderkant van de laptop) en/of E402NA (vermeld op het moederbord). Deze uitvoering heeft een Intel Celeron N3350 (Appolo Lake), 4 GB DDR3L geheugen, 128 GB SSD, een HDMI poort, SD-kaartlezer, een RJ-45 LAN poort en WiFi en werd geleverd met Windows 10 Home. Ik kocht deze bij Paradigit voor EUR 399.

Ik kocht dit specifieke model begin november 2017, maar het lijkt erop dat hij al sinds eind december 2017 niet meer leverbaar is. Er zijn echter veel verschillende ASUS uitvoeringen te vinden die onderling nauwelijks van elkaar verschillen, dus mogelijk zijn er nog wel andere laptops verkrijgbaar die ook gebaseerd zijn op de E402N/E402NA.

Geheugenuitbreiding niet mogelijk

Wat wel jammer was, was dat bij alle specificaties die ik op Internet kon vinden, stond dat het geheugen uitbreidbaar was tot 8 GB, maar dat bij openen bleek dat het geheugen op het moederbord gesoldeerd zat en er geen uitbreidingsslot was. Ik heb de fout gemeld bij Tweakers, icecat en hardware.info en zij hebben hun specificaties aangepast. Van Paradigit kreeg ik na enig getouwtrek uiteindelijk EUR 20 terug, maar dat blijft mager als je blijft zitten met een onbruikbare 8 GB module uit je oude laptop en een nieuwe laptop waar je later nooit eens geheugen bij kan prikken.

Helaas zijn bij veel modellen van ASUS de specificaties van het type en de uitbreidbaarheid van het geheugen incompleet of dus onjuist. Ook telefonisch kan ASUS het niet altijd vertellen. Van ASUS modellen die beginnen met de letter R (van Retail?) kan men dat helemaal niet, omdat dat zgn. "winkel-benamingen" zijn van modellen die door de winkels worden samengesteld. Het is te hopen dat hier verbetering in komt.

Linux-ondersteuning

Linux installeerde prima op deze laptop. Alle hardware wordt herkend, hoewel soms wel installatie van niet-vrije firmware nodig was, in ieder geval voor Bluetooth en mogelijk ook voor LAN en WiFi. Deze firmware wordt door de meeste Linux-distributies wel geleverd, zij het soms in apart te installeren packages.

Windows refund

Ok, dan het uiteindelijke onderwerp van deze post: De Windows tax refund.

  • Bij het opstarten van de laptop kom je meteen in Windows terecht, dus pas goed op dat je nergens de Windows licentievoorwaarden accepteert.
  • Binnen 14 dagen na aankoop per e-mail bij support_nl@asus.com een verzoek indienen voor teruggave en creditering van de Windows-licentie. ASUS noemt dit ook wel een 'COA refund'. COA staat voor Certificate of authenticity. Vermeld in je e-mail het serienummer (S/N) van de laptop. Dit is te vinden op de verpakking of op de onderkant van de laptop zelf.
  • Nog dezelfde dag kreeg ik een e-mail terug met het formulier Wire instruction/Betalingsgegevens om mijn contact- en bankgegevens op in te vullen. Tevens vroeg men de kopie-factuur en een kopie van de garantiekaart, die in de doos van de laptop te vinden is. Men vroeg mij alles getypt in te vullen.
  • Men vroeg mij ook nog mijn laptop te registreren op https://account.asus.com/. Om dat te doen, moet je echter akkoord gaan met vier verschillende algemene voorwaarden, waaronder een Privacy Policy die stelt dat je gegevens gedeeld kunnen worden met derde partijen. Bij het terugsturen van de ingevulde documenten heb ik geschreven dat ik aannam dat registratie op de website niet strikt nodig was voor de teruggaaf van de licentiekosten. De support-medewerker zou het navragen bij de betreffende afdeling en daarna heb ik ze er niet meer over gehoord.
  • Vervolgens kreeg ik nog een formulier toegestuurd: Microsoft Operating System License Return & Refund Application. Daarin staan de voorwaarden van de refund. Daar staat ook bij dat een eventuele recovery CD/DVD moet worden teruggestuurd, maar bij deze laptop zat er geen, dus dat was niet nodig. Ook het terugsturen van een COA-sticker, die ook niet aanwezig was op de laptop, is niet nodig bij Windows-versies vanaf 8. Op het formulier van pagina 3 waren de velden RMA NO, SERIAL NO, COA LABEL/last 5 digits en Refund Price al door ASUS ingevuld. Ik moest alleen mijn naam, adres en telefoonnummer invullen en ondertekenen. Ik heb het formulier per e-mail teruggestuurd.
  • Iets meer dan twee weken na het terugsturen van dit laatste formulier ontving ik de EUR 50 op mijn rekening onder vermelding van "Asus Holland BV REFUND COA LABEL". Let wel, dit ging om Windows 10 Home. Voor andere versies zouden andere bedragen kunnen gelden. Mij kostte deze laptop van oorspronkelijk EUR 399 na aftrek van de Windows-tax uiteindelijk dus nog maar EUR 349.

Inclusief het heen-en-weer mailen heeft de totale procedure iets meer dan drie weken geduurd. Ik mocht al wel meteen vanaf het begin Windows verwijderen en de laptop in gebruik nemen, dus die doorlooptijd was geen probleem. Al met al een zeer soepele procedure en een mooie vergoeding.

Over dit artikel

Dit artikel heeft als enig doel de publieke kennis over het gebruik van vrije software te vergroten. De auteur verklaart dat er geen andere belangen zijn.

Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie.

Reacties

Stuur je reactie per e-mail naar peter@peternowee.com. Vermeld daarbij:
  • Dat je een reactie wenst te plaatsen onder dit artikel ("ASUS maakt Windows refund helemaal makkelijk").
  • Je naam (anoniem of pseudoniem mogelijk).
  • Je URL (optioneel).
  • Je reactie (eventueel opgemaakt met Markdown).
Je e-mail adres zal niet worden gepubliceerd of voor andere doeleinden worden gebruikt. Na goedkeuring zal je reactie hieronder worden geplaatst.

© Peter Nowée. Built using Pelican. Theme by Giulio Fidente on github.